Mięta pieprzowa jest wieloletnią byliną, dochodzącą do 1 metra wysokości. Pomimo niewielkiego rozmiaru charakteryzuje się dużymi wymaganiami glebowymi, a osiągnięcie właściwych rezultatów wymaga wielkich nakładów pracy na każdym etapie.

Przygotowanie
Prace zaczynamy wczesną wiosną. Najpierw jest nawożenie, pielenie istniejących plantacji,
Sadzenie
Tak przygotowana plantacja gotowa jest do obsadzenia. W naszym klimacie nowe plantacje zakłada się wyłącznie z sadzonek. Do obsadzenia jednego hektara potrzeba ok. 30–40 skrzynek sadzonek (ok. 100 tys. szt.). Wysadza się je w rowki co 10–20 cm jedną od drugiej, na głębokość 5–8 cm i w rzędy o odstępach co 30–40 cm. Następnie są zbierane kamienie i znów pielenie międzyrzędzi w młodych nasadzeniach.
W ciągu sezonu przez nasze ręce przechodzi około 16 mln sadzonek !


Pielenie
Chwasty pielimy cały czas. Zwracamy szczególną uwagę na pielenie chwastów, które zawierają alkaloidy. Przed cięciem idą na plantację jeszcze wyspecjalizowane grupy pracowników, które ponownie sprawdzają ją pod kątem chwastów,
Jednym z głównych chwastów, z którym walczą producenci mięty pieprzowej, jest starzec zwyczajny. – Obecność 5 sztuk starca na 1 hektarze dyskwalifikuje plantację według zaleceń das Bundesinstitut für Risiskobewertung (BFR) (Federalny Instytut Oceny Ryzyka), które przekładają się na wymagania głównego rynku – Niemiec.
Jest to ciężka manualna praca, rocznie usuwamy ok 200 t. chwastów
Nawadnianie
Z roku na rok występują anomalie pogodowe. Mięta wymaga nawadniania. Bez regularnego podlewania nie będzie ani plonu, ani jakości. W sezonie uprawowym deszczownie są tak ważne jak ziemia i ludzie, a sporą część naszej pracy stanowi planowanie i realizacja właściwego nawadniania upraw. Realizujemy je w zgodzie z naturą, optymalinie wykorzystując opady i racjonalnie gospodarując wodą


Zbiór
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Suszenie
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.


Kontrola jakości
Rozpoczynając od testów w naszym domowym „laboratorium”, a na profesjonalnych testach certyfikujących kończąc, na każdym etapie badamy miętę. Zapewnia to wyjątkową jakość produktu końcowego i nasza mięta należy do najlepszych w Europie!